AC/DC

AC/DC sú veľmi známou hardrockovou skupinou, ktorú v roku 1973 v austrálskom Sydney založili bratia Malcolm a Angus Young. Obaja boli stálymi členmi až do Malcolmovho ochorenia a odchodu v roku 2014. Žánrovo je kapela bežne označovaná za hardrockovú, či bluesrockovú formáciu, no sú uznávaní aj ako priekopníci heavy metalu. Bratia Youngovci tvrdia, že názov „AC/DC“ kapela dostala podľa nápisu na šijacom stroji ich sestry Margaret.

Logo kapely pochádza z roku 1977. Podľa návrhu Boba Defrina ho vytvoril Gerard Huerta. Prvýkrát bolo použité na medzinárodnej verzii albumu Let There Be Rock. V našom katalógu si vyberiete to svoje tričko AC/DC alebo mikinu AC/DC.

Členovia skupiny AC/DC

Zakladajúci členovia:

Dave Evans – sólový spev, Angus Young – sólová gitara, Malcolm Young – rytmická gitara, vokály, Larry Van Kriedt – basová gitara, saxofón, Colin John Burgess – bicie nástroje

Súčasní členovia:

Angus Young – sólová gitara (1973 – súčasnosť), Cliff Williams – basová gitara, vokály (1977 – súčasnosť), Brian Johnson – sólový spev (1980 – súčasnosť), Stevie Young – rytmická gitara, vokály (1988 turné, 2014 – súčasnosť), Chris Slade – bicie nástroje (1989 – 94, 2015–)

Bývalí členovia:

Malcolm Young – rytmická gitara, vokály (1973 – 2014), Dave Evans – sólový spev (1973 – 74), Bon Scott – sólový spev (1974 – 80), Mark Evans – basová gitara (1975 – 77), Phil Rudd – bicie nástroje (1975 – 83, 1994 – 2015), Simon Wright – bicie nástroje (1983 – 89)

Diskografia AC/DC:

1976Dirty Deeds Done Dirt Cheap

1976High Voltage

1977Let There Be Rock

1978If You Want Blood You’ve Got It

1978Powerage

1979Highway To Hell

1980Back in Black

1981For Those About to Rock We Salute You

1983Flick of the Switch

1984’74 Jailbreak

1985Fly on the Wall

1986Who Made Who

1987Blow Up Your Video

1990The Razor’s Edge

1995Ballbreaker

1997Volts

2000Stiff Upper Lip

2008Black Ice

2010Iron Man 2

2014Rock or Bust

View:
Filters: